İçeriğe geç

Açısal konumlandırma ölçümleri için, döner kodlayıcı ile birlikte bir açısal optik kullanılmalıdır. Gerekli bileşenler şunlardır:

Açısal konumlandırma ölçümleri, IK1 ve RK1 optik elemanları ile birlikte RE1 döner kodlayıcının kullanılmasını gerektirir. Döner Kodlayıcı, ölçülen eksenin dönüş merkezine tam olarak monte edilmelidir. Döner Kodlayıcı üzerinde Açısal Retro-reflektör RK1 monte edilir. Döner Kodlayıcının dışında, yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi Lazer Kafası ve Açısal İnterferometre IK1 yerleştirilir.

 

Açısal Konumlandırma ölçümleri, birlikte çalışan iki ölçüm cihazının kullanımıyla gerçekleştirilir: RE1 ve Lazer Kafası. Açının kaba değeri, döner kodlayıcı RE1 tarafından verilir. Kodlayıcı, seçilen versiyona bağlı olarak 0,5 ” veya 1 ” doğrulukla tanımlanmış yetmiş iki farklı adıma (her biri 5 derece) sahiptir. Kodlayıcının iç yapısı nedeniyle, konumlar arasında dönüş, hareket sırasında kodlayıcının üst kısmının kaldırılmasını gerektirir. Kaldırma işlemi lazer tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir ancak dikkatli ışın hizalaması gerektirir. Bu nedenle, ölçümler sırasında diyaframları RK1’den çıkarmak bazen daha iyidir.

 

Lazer kafasının ölçümler sırasında iki işlevi vardır: tüm süreci kontrol eder ve yönlendirir ve aynı zamanda 0.01” çözünürlükle +/- 5 derece aralığında açının ince değerini ölçer. Ölçümler, açısal optikler – IK1 ve RK1 ve mekanik montaj parçaları kullanılarak gerçekleştirilir.

 

Lazer, çevresel sensörlerle iletişim için kullanılan aynı radyo arayüzü üzerinden Rotary Encoder ile kablosuz olarak iletişim kurar. Açık kodlayıcının varlığı lazer tarafından otomatik olarak algılanır ve Durum çubuğundaki Döner bağlantı alanındaki sarı renkle belirtilir.

Doğru döner ölçümler, ancak lazer enkoder ile ölçüm bağlantısı kurarsa mümkündür. Bağlantı kurma prosedürü sırasında kablosuz bağlantı kalitesi ve optik sinyal gücü test edilir. Lazer, tablayı -5 derece, ardından +10 derece ve ardından -5 derece döndürmeye çalışır. Tüm testler başarılı olursa, kodlayıcı ile bağlantı kurulur (Durum çubuğundaki Döner bağlantı alanı yeşile döner) ve ölçümler yapılabilir.

Ölçümler sırasında lazer, RK1 elemanının mevcut dönüşünü izler. Ölçülen açı 5 dereceden büyükse, döner kodlayıcı RE1 ters yönde bir adım (yani 5 derece) döndürülür, böylece açısal optik tarafından ölçülen açı her zaman +/-5 derece aralığında olur.